Tips för att snabbt komma över en förkylning

Tips för att snabbt komma över en förkylning

Förkylningar är den vanligaste sjukdomen i världen. I Skandinavien  blir vuxna förkylda två till tre gånger per år, och barn blir ännu oftare förkylda. Så vad orsakar dem, och ännu viktigare, hur kan du komma över en förkylning snabbt?

 

Förkylning orsakas av virus, oftast rhinovirus. Dessa virus kan spridas genom hosta och nysningar, men också genom att helt enkelt röra vid förorenade ytor. När du väl har smittats tar det ungefär två dagar innan viruset börjar göra dig sjuk.

 

Det finns inget botemedel mot förkylning, men det finns sätt att förkorta dess varaktighet och lindra dina symtom. Det viktigaste är att dricka mycket vätska och vila. Du kan också ta receptfria läkemedel som ibuprofen för att hjälpa till med feber, huvudvärk och muskelvärk. Och om du har ont i halsen kan du gurgla med saltvatten eller suga på ischips eller sugtabletter.

 

Utöver dessa åtgärder finns här några tips för att påskynda din återhämtning:

 

1) Få lite motion. Även om det kanske är det sista du känner för att göra när du är sjuk kan motion hjälpa till att rensa bihålorna och lösa upp trängsel. En kort promenad eller en lätt joggingtur bör göra susen.

 

2) Använd en luftfuktare. En luftfuktare hjälper till att lösa upp slem och gör det lättare att andas.

 

3) Drick grönt te. Grönt te innehåller mycket antioxidanter som kan hjälpa till att bekämpa infektioner. Det har också antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att minska inflammation i näsgångarna.

 

4) Ät kycklingsoppa. Kycklingsoppa är inte bara tröstande när du är sjuk, utan den innehåller också näringsämnen som kan hjälpa till att stärka ditt immunförsvar och påskynda din återhämtningstid.

 

5) Drick mycket vätska. Vätska hjälper till att tunna ut slemmet och förhindra uttorkning. Vatten, klara soppor och örtteer är bra alternativ. Undvik koffeinhaltiga drycker eftersom de kan uttorkas.

 

Om din förkylning inte går över inom 2-3 veckor bör du kontakta läkare och få medicin mot din infektion.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *